Obiady ze szkolnej stołówki są smaczniejsze – tak twierdzą dzieci i rodzice z dębickiej „Dziesiątki”
W dniu 17/01/2018 w Szkole Podstawowej nr 10 miało miejsce uroczyste otwarcie szkolnej stołówki. W uroczystości wzięła udział społeczność szkolna, a także dostojni goście na czele z Burmistrzem Miasta Dębica.
Dzięki uruchomieniu stołówki liczba obiadów znacząco wzrosła w porównaniu do wcześniejszego cateringu. Szkolna stołówka wyposażona jest w nowoczesny sprzęt, który ułatwia oraz pomaga kucharkom w przygotowywaniu smacznych i zdrowych obiadów, które zachwalają uczniowie. Posiłki przygotowywane są przez wykwalifikowany personel, zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, Dobrej Praktyki Produkcyjnej oraz systemu HACCAP. Dania przygotowywane są wyłącznie ze świeżych produktów dostarczanych codziennie przez lokalnych dostawców (mięso, owoce, warzywa). Większość potraw przygotowywana jest w piecu konwekcyjno-parowym, duszonych i gotowanych, bez cukru i tłuszczów rafinowanych, niedozwolonych w zbiorowym żywieniu dzieci i młodzieży. Zupy przygotowywane są ze świeżych warzyw, suszonych i świeżych ziół oraz zieleniny, bez domieszek środków ulepszających smak. Napoje podawane do obiadu to woda, lemoniada miodowo-cytrynowa lub kompot owocowy. Całość posiłku obiadowego jest ściśle dobierana pod względem zawartości odżywczej oraz w odpowiedniej liczbie kalorycznej przeznaczonej dla poszczególnych grup wiekowych. Korzystający ze stołówki uczniowie, chętnie repetują serwowane dania.
W pierwszym miesiącu funkcjonowania stołówki zapisało się blisko 190 uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 10 oraz 60 uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 12. Docelowo stołówka jest przystosowana do wydawania 400 posiłków dziennie. Powstanie stołówki było możliwe dzięki wsparciu dębickich radnych, stowarzyszenia dziesiątka oraz sponsorów. W stołówce zatrudnione są cztery osoby: szef kuchni – Katarzyna Mądro , dwie pomoce kuchenne –Dorota Kudroń , Małgorzata Cabaj oraz intendent – Ewelina Wilk
zdjęcia M. Węgrzyn